Пътеводител: Вело поход Ивайловград

Къде: Източни Родопи
Как: с велосипед
Колко време: 1 или 2 дена
Начало: Ивайловград
Край: Ивайловград

Описание: Маршрутът е кръгов и е разработен от Байкария. Кара се по асфалтови и по коларски пътища приблизително 70 км. Освен удоволствието да караш покрай/през зелени поляни, лозя, ниви, билки и полски цветя (с една дума през Родопите 🙂 ), изоставени и слабо населени села, да си говориш с местните, докато почиваш на някоя пейка, да се възползваш от плажовете покрай Бяла река, има и част културен туризъм. За да има време за всичко това препоръчвам обиколката да се направи за два дена. Ние имахме поддържаща кола, в която беше целият багаж- палатки, спални чували, храна. Ако не ви се носи толкова багаж на гръб, места за настаняване има в село Свирачи и Пелевун, а от вила Армира ни упътиха ако закъсаме с нощувката да потърсим кметицата в село Долно Луково.

Маршрутът минава през:

 • вила Армира- къщата на богат местен търговец на мрамор от Римско време. Много добре запазена с оригиналната си мозайка, която за съжаление не е цяла- части от нея са продадени, други са в София. Откриването на вилата става причина да не се построи язовир на това място.
 • село Свирачи- там се намира Голямата могила в село Свирачи, която след като е била проучена е затворена и покрита с пръст.
 • ЗМ “Ликана”- остава в страни от пътя. Там расте дива орхидея.
 • село Одринци- в него и в село Сив Кладенец е сниман филмът “Мила от Марс”.
 • село Сив Кладенец- изоставено.
 • село Мандрица
 • село Долно Луково- там се намира 200-годишната църква “Св.Св.Константин и Елена”. Иконостасът и иконите са направени от местни творци, не са реставрирани, а цветовете на стенописите са все така ярки- рисувани са с естествени бои от местни растения. Ключът е у баба Стефка, която освен, че ще ви отключи църквата ще ви разкаже и много интересни истории за селото и районът.
 • село Меден Бук- ние нощувахме на една поляна след селото, преди да се пресече реката. Оказа се, че сме на комуникативно място, когато на сутринта всички стада минаха покрай нас да ни кажат “добро утро”
 • село Пелевун- между Меден Бук и Пелевун няма чешми, така че се заредете добре с вода
 • Долмен
 • крепост “Лютица”- оставихме колелата в подножието и. По описание е добре запазена крепост с 12 кули, но беше толкова занемарено и буренясало, че крепостната стена почти не си личеше.
 • Атеренски мост- обявен е за археологически паметник на културата с местно значение. Трябва да се отклоните вдясно от основния път, за да слезете на реката до моста.
 • Манастир “Св. Св. Константин и Елена”

Подробно описание на маршрута!

Снимки:

вила Армира

село Одринци (или Mexico)


село Сив Кладенец

село Мандрица

плаж на Бяла река

село Долно Луково


баба Стефка

църква “Св.Св.Константин и Елена”


бродът през реката след село Меден Бук

по пътят към село Пелевун

Атеренски мост

Повече снимки в пикасата.

Съвети:

 • Пътят не е достъпен кръгово за автомобил, което не си личи от картите на bgmaps или на google maps. Между селата Меден Бук и Пелевун пътят е коларски, на места стръмен и изровен. Реката след Меден бук се минава през брод, няма мост.
 • Подходящото време от годината за тази разходка е пролетта или есента. Освен красотата на двата сезона има и практична причина- температурата. Тази част на Родопите е ниска, а много малка част от пътя е през гора.

Карта:

GPS:

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: